magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Alapfeladataink » Szemléletformálás, bemutatás
Szemléletformálás, bemutatás
 
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a többi 9 magyar nemzeti park igazgatósággal együtt, 2005. január 1-jétől nem lát el hatósági feladatokat, azokat a továbbiakban az illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségek látják el. Ez többek között azt is jelenti, hogy a hatósági jogkör megszűnése után az igazgatóságoknál átrendeződött az alaptevékenységek prioritási sorrendje, kiemelt jelentőségű feladattá válva így az oktatás, ismeretterjesztés, szemléletformálás. Az ezzel összefüggő feladatokat Igazgatóságunknál a Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Osztály koordinálja.
 
Bemutatóhelyeinken többnyire egész évben fogadjuk az érdeklődőket, folyamatosan bővítve az igénybe vehető szolgáltatások körét.
A Börzsönyben található Királyréti Erdei Iskolában évek óta sikerrel szervezzük a 4, illetve 5 napos erdei iskola programok, a változatos terepi és kézműves foglalkozásokat, túravezetéseket. Az erdei iskolában található szálláshelyen egész évben várjuk az iskolás csoportokat, családokat, turistákat.
 
A két látogatható barlangunkban vezetett klasszikus barlangtúrákon kívül, kimondottan a diákok számára szervezünk ún. overall-os túrákat, valamint föld alatti földrajzórákat az ismeretanyag könnyebb és testközelibb elsajátítása érdekében. Az Ócsai Tájházban sokszínű kézműves és terepi programokat kínálunk, amelyek szorosan kötődnek mind a néprajzi, mind a természetvédelmi jeles napokhoz.
 
Munkatársaink az Igazgatóság valamennyi tanösvényén és bemutatóhelyén tartanak szakvezetéseket, az oktatási intézmények felkérésére pedig előre egyeztetett témában diavetítéssel és projektoros előadásokkal készülnek.
A túravezetőink segítségével különböző tematikus programok bonyolíthatók le kezdve a természetismereti túrával a madármegfigyelésen át a természetfotózásig.
 
A környezeti nevelés, bemutatás területén fontosnak tartjuk a civil szervezetekkel való kapcsolattartást is, ennek érdekében közös programokat, projekteket szervezünk (terepi vezető képzés, madárgyűrűzés, természetvédelmi önkéntes munkák, stb.)
 
A működési területünkön található természeti értékekről, bemutatóhelyekről szóló kiadványaink nagy népszerűségnek örvendenek a túrázók, természetet kedvelők, iskolás csoportok körében. A kiadványainkat igyekszünk közérthető nyelvezettel, színes fotókkal, grafikákkal illusztrálva megjelentetni, hiszen a célunk a nagyközönség számára kedvet csinálni a védett területek, értékek felkereséséhez, megismeréséhez, úgy, hogy közben ne tegyenek kárt azokban.
 
A tanösvények, bemutatóhelyek, és általában a turisztikai terhelhetőség határainak megállapításakor figyelembe kell vennünk a helyi ökoszisztéma tűrőképességét. Ezt megvalósítandó szükséges és fontos a turisták számának időbeli és térbeli korlátozása a védett területeken. Természetesen ezt olyan módon tesszük, hogy a látogató ne érezze magát kirekesztve a természeti értékek megismeréséből. Az egyes tanösvények illetve bemutatóhelyek helyszínét, valamint annak architektúra elemeit úgy tervezzük meg, hogy az oda látogató lehetőleg minden fontos információhoz hozzájusson, anélkül, hogy veszélyeztetné puszta jelenlétével az adott élőhely élővilágát. A terület látogathatóságának időbeli korlátozása szintén áthidaló megoldás a zavarás kiküszöbölésére.
 
A nagyközönség megfelelő információval való ellátása érdekében a nemzeti park értékeit különböző rádió- és televízióadásokon, az írott sajtóban, valamint az Internet segítségével is népszerűsítjük. Ezek az információhordozók egyrészt jó reklámlehetőséget biztosítanak számunkra, másrészt segítségükkel lecsökkenthető a turisták által esetlegesen okozott kár is.
 
   
 
2015. 02. 16. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design