magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Védett természeti területek » Természetvédelmi Területek » Turai-legelő TT
Turai-legelő TT
 


Alapadatok

- A Turai legelő Természetvédelmi Területet a Országos Környezet és Természetvédelmi Hivatal elnöke nyilvánította védetté a 2/1987. (VII. 10.) OKTH számú határozatával.
- Törzskönyvi száma: 190/TT/87
- Kiterjedése: 14 ha
- Az érintett községhatár: Tura
 
A védett természeti értékek rövid jellemzése
 
A védelem célja a tavaszi kikerics (Egyhajúvirág - Bulbocodium versiolor) tenyészterületének megóvása, az 1982 óta fokozottan védett növényfaj fennmaradásának biztosítása.
A védett terület a Galga-patak partján terül el. A viszonylag mély fekvésű területen többnyire réti talajformáció, illetve az 1-2 m-rel magasabb kiemelkedéseken homokos-mezőgazdasági talajkialakulás található. A védett terület mélyebb részein a felszínhez viszonylag közeli talajvízszint miatt a talaj nedvesebb, növényzete az öntéstalajokra jellemző magaskórós növényzet. A kissé magasabb, platós területeken szárazabb, homoki virágok a jellemzőek. Növényzete a homokpusztagyep növényvilága, amelynek a szélén található a tavaszi kikerics. Az erdőterület faállománya csenevész akác.
 
Főbb veszélyeztető tényezők, speciális védelmi feladatok
 
A védett területet minden oldalról intenzív hasznosított szántóterületek veszik körül. A gazdálkodás során alkalmazott vegyszeres technológia a területet veszélyezteti. A védett területen - épp annak botanikailag legértékesebb részén - a környező területeken folyó gazdálkodással kapcsolatban gépjárművek által is használt földút vezet keresztül.
A fokozottan védett növényfaj élőhelyének védelme érdekében a terület szélén jelenleg átlósan keresztülhaladó földutat fel kell számolni, annak illegális használatát megfelelő árokrendszer kialakításával meg kell akadályozni. Helyette a valamikori, a területet határoló utat kell nyitni.
 
Látogathatóság
 
A természetvédelmi terület szabadon látogatható, kivéve az egyhajúvirág nyílásának idejét (február 01. - március 31.). A védett terület ebben az időszakban csakis és kizárólag vezetővel látogatható. A kapcsolattartással megbízott személy: Szénási Valentin természetvédelmi őrkerület vezető, tel.: 30-663-4652.
 
Kapcsolattartó:
Szénási Valentin
szenasiv@dinpi.hu
+36 30 663 4652
 
   
 
2017. 08. 07. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design