magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Védett természeti területek » Természetvédelmi Területek » Pogácsa-legelő TT
Pogácsa-legelő TT
 

Alapadatok
  • Az országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánító rendelet száma: 5/2014. (IX. 1.) FM rendelet
  • Elhelyezkedése, kiterjedése: Fejér megyében, Csákvár és Zámoly közigazgatási területén, Csákvár 0151/12, 0165 és Zámoly 0185/2 helyrajzi számokon található, összesen 263,05 hektár kiterjedésű terület.

Természetvédelmi célkitűzések

A  Vértes-hegység előterében előforduló nagy kiterjedésű, természetszerű állapotú, összefüggő mocsárrétek és  lejtősztyepprétek, továbbá a védett növény- és állatfajok megőrzése és fenntartása, a táji, kultúrtörténeti értékek, az  ősi tájhasználat, a  legeltetéses állattartás és az  ehhez kapcsolódó néphagyomány fennmaradásának elősegítése, a terület természettudományos kutatása, a  természeti értékek minél teljesebb megismerése, a természetvédelmi kezelés optimális módjának meghatározása érdekében, a természet iránt érdeklődők ismeretszerzésének, a térség természeti értékei bemutatásának elősegítése.

A védett természeti értékek jellemzése

A Pogácsa-legelő természetvédelmi területen található sztyepprétek kiemelkedő szépségű védett virágos növényei a nagy egyedszámban élő (40-50 ezer tő) agárkosbor (Anacamptis morio), és a több tízezer töves állományt számláló poloskaszagú kosbor (A. coriophora), az árvalányhaj-fajok (Stipa spp.) és a fokozottan védett pókbangó (Ophrys sphegodes). Növényföldrajzi ritkaság a lápi nyúlfarkfű (Sesleria uliginosa) előfordulása. A mocsárrétek virágos növényei közül leglátványosabbak: a védett mocsári kosbor (Orchis laxiflora subsp. palustris), a hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata), a vérfű (Sanguisorba officinalis), a boglárkák (Ranunculus spp.) és a mocsári gólyahír (Caltha palustris).
A Pogácsa-legelő ízeltlábú-faunája különösen fajgazdag, védett fajai többek között a nagy pávaszem (Saturnia pyri) és a kis rókalepke (Nymphalis urticae). A legrészletesebb kutatás a madarak felmérésére irányult a területen: kiemelkedő jelentőségű a fokozottan védett parlagi sas (Aquila heliaca), a kerecsensólyom (Falco cherrug), a kígyászölyv (Circaetus gallicus) és a vándorsólyom (Falco peregrinus) előfordulása. A terület e ragadozó madarak táplálkozóhelye. A zsákmányállatok (elsősorban a - szintén fokozottan védett - ürge (Spermophillus citellus) élőhelyének legeltetéssel történő fenntartása kiemelt feladat.
 

Kapcsolattartó
Klébert Antal
kleberta@dinpi.hu
+36 70 330 3854
   
 
2017. 08. 07. Oldal nyomtatása
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design