magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Védett természeti területek » Természetvédelmi Területek » Peregi Parkerdő TT
Peregi Parkerdő TT
 
A közel tizenkét hektár kiterjedésű parkerdő a Kiskunlacházát Ráckevével összekötő műúttól jobbra, a Ráckevei-Dunaág mellett létesült üdülősor szomszédságában helyezkedik el, egy kisebb magaslaton. Ez a Pusztatemplom vagy más néven Templomhát dűlő. Ezen a "dombháton" terült el a középkorban Pereg (Berek) község, amelynek lakói a Duna közelségéből adódó rendszeres árvízveszély és a törökök pusztításai miatt elhagyták a települést, távolabb költöztek. Ma Kiskunlacháza egy részét nevezik a helyi lakosok Peregnek, illetve Peregi Dunasaroknak hívják Ráckeve ide csatlakozó utcáját. Az erdő telepítése előtt régészeti feltárás folyt a területen és elő is került a középkori templom falmaradványa. Helyét egy emléktoronnyal jelölték meg, amelyről körbetekintve a parkerdő egy részlete tárul a látogató elé. Az emléktorony környezetben, illetve a Templomháton temetkezési helyeket is feltártak, így a kultúrtörténeti értékek megóvását is biztosítja a természetvédelmi oltalom.
 
A területen az 1978-79-es években érdekes erdőtelepítési munka folyt. Ennek során nagyrészt nemesnyársok létesültek, de igen sok fafaj került beültetésre szétszórtan, vagy csoportosan (hársak, kőrisek, platánok stb.). A természetes újulatokkal hamarosan újabb fajok jelentek meg területen. Külön kiemelhető az Alföldön szokatlan, a mediterrán hatást jelző szelídgesztenyék megtelepítése és a vörösfenyő gyűjtemény kialakítása. Ez utóbbiak meglepő növekedést értek el és ezzel a terület fontossá vált az összehasonlító vizsgálatok számára.
 
 
A parkerdő aljnövényzete még szegényes, de néhány, a hajdani ártérre jellemző lágyszárú növényfaj már újra visszahódította termőhelyét. A virágzó növények számos rovart vonzanak. Májustól lepkék sokasága figyelhető meg a területen. A védett fajok közül a fecskefarkú pillangók tavaszi tánca vagy a nappali pávaszem sütkérezése a kirándulók számára élményt nyújthat.
Az ösvény mellett zörgő avar a fürge gyík-nevéhez méltó-menekülését jelzi. Az erdő hangos az énekes madarak dalától, hiszen versenyt énekel a fülemüle a barátposzátával és az erdei pinttyel. Talán meglepő, de ebben a kicsiny erdőfoltban, karnyújtásnyira a Duna parton sorakozó üdülőkhöz, egy pár egerészölyv is megtelepedett.
 
A műút melletti nagyobb fátlan rét kiváló helyet biztosíthat alkalmi rendezvényeknek, majálisnak, Madarak és Fák Napja megemlékezésnek. A parkerdő lehetőséget adhat az általános iskolák számára természetismereti foglalkozások megtartására is.
 
Kapcsolattartó:
dr. Hegyi Zoltán
hegyiz@dinpi.hu
+36 30 862 7939
 
 
   
 
2017. 08. 07. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design