magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Védett természeti területek » Természetvédelmi Területek » Tatai Kálvária-domb TT
Tatai Kálvária-domb TT
 

 

Alapadatok
 
- Védetté nyilvánítása: 1225/1958 OTvH sz. határozattal
- Törzskönyvi száma: 67/TT/5 8
- Kiterjedése: 26 ha
- Érintett település: Tata
- Természetvédelmi kezelő: Állami Földtani Intézet

A védett természeti terület rövid jellemzése
 
A 2,6 hektáros területen 195 millió év történelme figyelhető meg és tanulmányozható. Mivel a területen lévő földtani szelvény a földtörténeti középkor triász, jura és kréta időszakára egyaránt az egyik legkomplexebb, legreprezentatívabb szelvény ezért Magyarország egyik földtani alapszelvényeként van nyilván tartva.

A legidősebb, triász rétegek több ezer méter vastagságú tömegének csak a legfelső, mintegy 10-20 m vastag szelvénye tanulmányozható a felszínen. Ez a fehérszínű egysejtűekben és sekélytengeri élőlények vázaiban gazdag dachsteini mészkő.

Nagy számban fordulnak elő a 10-20 cm vastag és erős héjú Megalodus kagylók is. Az összesen 40 méter vastag jura képződmények 60 millió évet átölelő eseménysorozattal ismertetik meg a látogatót. Nagy számban figyelhetők meg Brachiopodák (pörge karvák) és látványos díszítésű Ammonitesek (lábasfejűek).

A jura-időszakhoz tartozó tűzkőréteg tanulmányozása során a neolit korszak emberének kőfejtő eszközeire (agancs-szerszámok, pattintott kőeszközök) valamint értékes régészeti és őslénytani leletanyagra is bukkantak a bánya területén. Az ősemberi tűzkőbányászat emlékeit kiállításon szemlélheti meg az érdeklődő.

A 135 millió évvel ezelőtt beköszöntő és kb. 70 millió éven át tartó kréta időszak is képviselteti magát. A kréta kezdetén Tata környéke szárazulat volt. A bemutatóhelyen feltárták a kréta tenger egykori sziklás partvonalát, ahol az árapály élővilág maradványai is tanulmányozhatók.
A szárazföldi lepusztulás folyamatát tengeri elöntés követte, melynek terméke az ún. "kékkő" (krinoideás mészkő), a kőfejtő bányászott kékesfehér kőzetanyaga. Ebből építették a tatai várat is.

 
 
Kapcsolattartó:
Csonka Péter
csonkap@dinpi.hu
+36 30 663 4659
   
 
2017. 08. 07. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design