magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

» Tanösvények » Strázsa-hegyi tanösvény
Strázsa-hegyi tanösvény
 

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit. A túra iránt érdeklődőknek javasoljuk, hogy először a Kökörcsin Erdei Iskola emeletén berendezett kiállítást tekintsék meg, mely bemutatja a terület élővilágát. Ezután érdemes végigjárni a 1200 m hosszú, 1 óra alatt bejárható kör vonalvezetésű tanösvényt és személyes élményeket gyűjteni a terepen. Ehhez nyújt segítséget a tanösvényhez készült vezető füzet, amely a hegy csúcsától a hegylábi tavakig bemutatja a terület legjellegzetesebb élőhelyeit. Szakavatott vezetéssel bejárva a környéket, felfedezhetjük a fokozottan védett terület évszakonként változó védett növényeit, mint a gyönyörű erdei szellőrózsát, a sömörös kosbort, a tavaszi héricset, a fekete és a leánykökörcsint, vagy az apró nőszirmot. Utunk során láthatunk számos szebbnél szebb nappali lepkefajt. A Kis-Strázsa hegy tetején álló kilátóból egyedülálló panorámában gyönyörködhetünk. A tanösvény utolsó állomásánál a "Gyilkos-tónál" a vízpartok rejtett élővilágával ismerkedhetünk meg.
A tanösvény füzet végén található rejtvényt érdemes kitölteni és bedobni a Kökörcsin Erdei Iskola falán található levélszekrénybe. A helyes megfejtők között értékes nyereményeket sorsolunk ki.

 


PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK


Ajánlott látogatási időszak: egész évben, de a legszebb tavasszal, amikor a legtöbb virág nyílik

Látogathatóság: a tanösvény szabadon látogatható, szakvezetés kérhető. Csoportok számára (20 főig) a torony és a kiállítás előzetes bejelentkezéssel, az alábbi díjszabás szerint látogatható: teljes árú: 10 000 Ft/csoport/óra, kedvezményes: 6000
Ft/csoport/óra. A vezetett túra időtartama 2 óra.


Megközelítés: a tanösvény a Kökörcsin Erdei Iskola mellől indul, amely Esztergom-Kertváros mellett, a Dorogot elkerülő 117 sz. főút és a Suzuki út kereszteződésében található. Budapestről az Árpád-hídtól induló Volánbusszal közelíthető meg, Esztergom-Kertváros laktanya megállónál kell leszállni.

Tanösvény füzet kapható: a Kökörcsin Erdei Iskolában, és a DINPI Zöld Pont Irodájában (Budapest XII., Költő u. 21.).

További információ és szakvezetés kérhető:
dr. Jankainé Németh Szilvia, 30/663-4614
esztergom@dinpig.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
2015. 03. 06. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design