magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

Sikeresen zárult szemináriumunk az özönnövények természetvédelmi kezelése témakörében
 
„Mik azok az agresszív özönnövények?” – vetődik fel sok olvasóban azonnal a kérdés. Olyan, nem őshonos fajokról van szó, melyek gyorsan terjednek, és komoly veszélyt jelentenek a természetes élőhelyekre. Számos képviselőjükkel mindenki találkozott már: ilyen például a bálványfa, a zöld juhar, a selyemkóró vagy a kanadai aranyvessző.
   
  Október 14-én és 15-én, Bugyi településen, a Forster Vadászkastélyban került megrendezésre „Agresszív özönnövény fajok természetvédelmi kezelése a gyakorlatban” című szemináriumunka. Nemzeti park igazgatóságok, erdészeti zrt.-k, szakági intézetek, növényvédelemmel foglalkozó vállalkozások csaknem 100 képviselője sereglett össze, hogy az özönnövény-visszaszorítás témakörében összegyűlt bőséges gyakorlati tapasztalatot megossza egymással.
 
A résztvevők a szeminárium első napján rövid előadások keretében számoltak be eddigi tevékenységükről. A szakmai program második napján a Csévharaszti Borókás Természetvédelmi Területen és a Táborfalvai Lő- és Gyakorlótér Natura 2000 területrészén tekintettük meg a már elvégzett, sikeres özönnövény kezelési beavatkozásokat.
 
A nagy érdeklődéssel övezett szemináriumot a „Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén” LIFE+ Természet projekt és az „Özönnövények elleni egységes védelem homoki és ártéri élőhelyeken” Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében szerveztük meg.

Ha többet szeretne megtudni az inváziós fajokról, olvassa el Cincér újságunk róluk szóló számát:
 
 
Ha aktívan is szeretne segíteni nekünk abban a munkában, melynek során az özönfajokat értékes természeti területeinkről visszaszorítjuk, legyen önkéntesünk:
 
   
 
2013.10.22.
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design