magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

04.01. DINPI Klub – Városlakó denevérek
 
A hónap első keddje ismét egy újabb érdekes témával várja a természetvédelem iránt érdeklődőket. Áprlis 1-i Duna-Ipoly Nemzeti Park Klub előadásunk középpontjában a városokban élő denevérek állnak.  A részvétel ingyenes!
   
  Az ember lakta környezethez olyan élőlények alkalmazkodnak, melyek megtalálják életfeltételeiket az ember közelében, illetve azok, amelyek kevésbé érzékenyek a zavarásra.
 
Az a faj, amely adaptálódni tud az ember alkotta, jelentősen átalakított környezethez az elszaporodhat, míg érzékenyebb fajok mind inkább kiszorulnak, populációik lecsökkennek a megállíthatatlannak tűnő urbanizáció következményeképpen. Így van ez a denevérekkel is. A hazánkban élő 28 denevérfaj közül csak néhány alkalmazkodott az ember lakta településekhez. Találhatunk denevéreket elhagyott, vagy ritkán használt pincékben, a hidak tartószerkezetében, nagy magas épületek (kastélyok, templomok) padlásterében és a panelházak külső diletációs hézagaiban, a panel összeillesztéseknél, a redőnytokokban vagy házunk külső fa, vagy fém burkolatai alatt is. Az elmúlt 20 évben lényegesen megszaporodtak a városlakó denevérkolóniák és így az ember-denevér konfliktus helyzetek is.
 
A hivatásos természetvédelem úgy próbálja védeni ezen védett, vagy fokozottan védett tüneményes állatokat, hogy közben folyamatos felvilágosító munkát is végez a mai napig élő, ősi averziók feloszlatására és az emberi érdekekkel összehangolja a védelmi lépéseket. Ezen előadás bepillantást enged egy a denevérekkel is foglalkozó szakember mindennapi munkájába és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság városi környezetben keletkezett denevéres ügyeibe az elmúlt 17 évben.
 
Előadó: Hegyi Zoltán
 
 
 
Helyszín: Sas-hegyi Látogatóközpont 
Információ: Kovács Zsuzsanna, 06 30 373 0957 (munkaidőben)
Részvétel ingyenes!
 
 
 
Fotó: Hegyi Zoltán
   
 
2014.04.01.
Facebook
Sas-hegyi Látogatóközpont
Alcsúti Arborétum
Ócsai Tájház
Pál-völgyi-barlang
Pilisi len Látogatóközpont
Szemlő-hegyi-barlang
Jókai-kert
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design