magyar english
Cincér Hírlevél
Szakvezetési segédlet
Hiúz Ház – Erdei Iskola és Látogatóközpont Királyréten
Kökörcsin Ház
Nemzeti Parki Termék védjegy

Közadatkereső
Agrárminisztérium
 
Haszonbérleti pályázati felhívások

A 1338/2015 (V.27.) Kom. határozatban rögzített feladat végrehajtásához kijelölt kapcsolattartó adatai:

Bakos Dorottya,
birtokügyi referens
Tel.: + 36 1 391 4623
E-mail:
bakosd@dinpi.hu

Téli madáretetés és madárgyűrűzés a Dinnyési-fertőn
2013.12.04.
Terepi előadás a madáretetésről, madáretetési módszerek tanulmányozása, és jó idő esetén madárgyűrűzés várja az érdeklődőket december 7-én, szombaton a Dinnyési-fertőn. Találkozás: 9 órakor Dinnyésen a Rózsa utca - Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt. Időtartam: 3 óra.  »
Csarna-völgy – ahogy mi látjuk
2013.12.04.
December 7-én, szombaton a Börzsöny legvadregényesebb részét járjuk be, a legmeredekebb hegyoldalakat, úttalan utakat. Táv: 25 km, szintkülönbség 1000 m. A terület érzékenységére tekintettel a látogatók létszáma maximum 30 fő. Előzetes bejelentkezés szükséges a kiralyret@dinpig.hu e-mail címen.  »
Barlangi Mikulás program
2013.12.04.
December 6-7-8-i különleges barlangi programunkon a Mikulás kötélen ereszkedik le a barlang falán, és névre szóló ajándékokat ad a gyerekeknek. A kísérő felnőttek száma nem haladhatja meg a gyerekek számát. Előzetes bejelentkezés szükséges! A program 10:30-tól 15:30-ig óránként indul. Ajánlott korosztály: 3-8 éves korig Részletek »
DINPI Klub
2013.11.29.
A Sas-hegyi Látogatóközpont emeleti előadótermében a kisterületű természetvédelmi területeink értékeiről és ehhez kapcsolódóan a pókok hosszú távú kutatásáról hallhatunk. December 3-i előadásunk címe: Pókok a Sas-hegyen. Előadó: Samu Ferenc Részletek »
XIII. Tatai Vadlúd Sokadalom
2013.11.26.
November utolsó hétvégéjén immár 13. alkalommal várja a Tatai Vadlúd Sokadalom a kimozdulni vágyókat. November 30-án, szombaton a DINPI, az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében idén is megcsodáljuk a sok ezer vadlúd reggeli kirepülésének és esti behúzásának látványát. A programot állatbemutatók, természetismereti játszóház, madárgyűrűzés és természetfotó-kiállítás színesítik. Részletek »
Vadlibales a Dinnyési-fertőn
2013.11.26.
Esti vadlibahúzás megtekintése november 30-án, szombaton a Dinnyési-fertőn. Távcsövet, madárhatározót érdemes vinni. Találkozás: 15 órakor Dinnyésen a Rózsa utca - Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt. Időtartama 3 óra. Részletek »
Visegrád római kori emlékei
2013.11.19.
November 23. szombati túránkon bejárjuk a visegrádi limes szakasz őrtorony- és erődmaradványait Visegrád Gizellamajortól Sibrikdombig. Táv: 8-10 km. Célszerű a túrára busszal érkezni, különben vissza kell menni a kezdőpontra a gépkocsiért. Részletek »
Vadlibales a Dinnyési-fertőn
2013.11.12.
November 16-án, szombaton tanúi lehetünk együtt a látványos esti vadlibahúzásnak a Dinnyési-fertőn. Távcsövet, madárhatározót érdemes vinni. Találkozás: 15 órakor Dinnyésen a Rózsa utca - Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt. Időtartama 3 óra. Részvételi díj: felnőtt: 600 Ft, kedvezményes: 350 Ft Információ: Fenyvesi László, 30 663-4630  »
Őszi hangulat
2013.11.12.
November 16-án, szombaton bejárjuk a Jági tanösvényt, miközben ismerkedünk az erdő őszi színeivel. Találkozás: 10 órakor Pilisszentivánon, a Pilisi len Látogatóközpontnál (2084 Pilisszentiván, Bányász u. 17.) Időtartam 3 óra. Részvételi díj: felnőtt: 600 Ft, kedvezményes: 350 Ft Információ: Mocsári Dezső Vazul, 30 511-1802  »
PROGRAMVÁLTOZÁS Kaláka Vasárnap – Márton-napi újbor ünnep
2013.11.06.
Az Ócsai Tájház idei Márton napi programja november 9. szombat helyett november 10-e vasárnap kerül megrandezésre. A gyerekeket kézműves foglalkozások (gyertyamártás, lámpáskészítés), lovaskocsikázás és állatsimogató várja ezen a napon az Ócsai Tájháznál. Felnőtteknek 10 és 13 órakor pince túra az Öreg-hegyre (borkóstoló). A nap folyamán többek között kemencében készült finomságok kóstolására is lehetőség nyílik. Társszervező: Dabas és Térsége Kézműves Egyesület, Ócsa Öreghegyi Pincesor Egyesület, Ócsai Polgári Kulturális Egyesület.  »
Az Eszterháziak hagyatéka nyomában
2013.11.06.
Kellemes sétával mutatjuk be november 9-én, szombaton Tata tóvárosi oldalán, a Cseke-tó természetes környezetét. Az itt feltörő karsztforrások vizét felhasználva 1783-ban Esterházy Ferenc alakíttatta ki az angol stílusú parkot. A parkot a kor szokásának megfelelően szentimentális épületek – pálmaház, török mecset, kerti lak – és műromok díszítették és díszítik ma is. Táv: 2-3 km Részletek »
PROGRAMVÁLTOZÁS - Visegrád római kori emlékei
2013.11.06.
A november 9-i, szombati program betegség miatt elmarad! Új időpontja: 2013. november 23.     Túránkon bejárjuk a visegrádi limes szakasz őrtorony- és erődmaradványait Visegrád Gizellamajortól Sibrikdombig. Táv: 8-10 km. Célszerű a túrára busszal érkezni, különben vissza kell menni a kezdőpontra a gépkocsiért.   Részletek »
Duna-Ipoly Nemzeti Park KLUB
2013.11.03.
A Sas-hegyi Látogatóközpont emeleti előadótermében minden hónap első keddjén a természettel kapcsolatos előadásokkal várja a DINPI Klub az érdeklődőket. November 5-i, keddi klubelőadásunk "GR20-gerinctúra Korzikán" címmel kerül megrendezésre. Korzika bár egy kis sziget, minden megtalálható rajta: fantasztikus tengerpartok, kedves kis városok, 2000 m feletti csúcsok. Ezeken a csodás csúcsokon barangolunk, nehéz hátizsákkal az óriás fenyők alatt, különös illatú havasi gyepeken, helyenként kopár sziklákon kapaszkodva, hogy aztán megpihenhessünk a hangulatos városkában.A nagy melegben aztán megmártózunk a különös sziklaalakzatokkal tarkított terngerpart strandjain. Előadó: Karlné Menráth Réka  »
„Gyurgyalag, az év madara” című rajz- és meseíró pályázat
2013.10.22.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoportja és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület a fenti címen pályázatokat hirdet a XIII. Tatai Vadlúd Sokadalom alkalmából. Részletek »
Fedezzük fel a Sisakvirág tanösvényt!
2013.10.22.
Őszi túra várja a kirándulni vágyókat október 26-án, szombaton is a Budai Tájvédelmi Körzet szívében a 2012-ben létesített Sisakvirág tanösvényen, ahol az árnyas, üde erdőktől a napsütötte sziklagyepekig bejárjuk a tipikus élőhelyeket, valamint szép kilátásban gyönyörködhetünk a Budai-hegység legmagasabb pontjáról. Táv: 10 km. Részletek »
Sikeresen zárult szemináriumunk az özönnövények természetvédelmi kezelése témakörében
2013.10.22.
„Mik azok az agresszív özönnövények?” – vetődik fel sok olvasóban azonnal a kérdés. Olyan, nem őshonos fajokról van szó, melyek gyorsan terjednek, és komoly veszélyt jelentenek a természetes élőhelyekre. Számos képviselőjükkel mindenki találkozott már: ilyen például a bálványfa, a zöld juhar, a selyemkóró vagy a kanadai aranyvessző. Részletek »
Vadlúdvárás madárgyűrűzéssel
2013.10.15.
  Északi vadlúdcsapatok megfigyelése és madárgyűrűzés várja a madárbarátokat október 19-én, szombaton a Dinnyési-fertő nádasaiban. Részletek »
Kaláka szombat - Gazdanap
2013.10.15.
Az ócsai gazdálkodók október 19-én, szombaton vásárral egybekötött bemutatkozással várják az érdeklődőket az Ócsai Tájház udvarán. Gyerekeknek játszóház, töklámpás-készítés, terménybáb-készítés. A helyi lakosoknak meghirdetjük a legfinomabb savanyúság és lekvár díjának pályázatát. Nevezni a termékekkel október 18-án 9-18 óráig lehet. Társszervező: Dabas és Térsége Kézműves Egyesület, Ócsa Öreghegyi Pincesor Egyesület, Ócsai Polgári Kulturális Egyesület. Részletek »
Pisznicei túra
2013.10.15.
Október 19-én, szombaton vezetett túránk során megismerkedünk a Gerecsében Pisznice kőfejtőivel, történelmével, kőzeteivel, ősmaradványaival, valamint a különleges ritkaságairól méltán híres élővilágával. Az érdeklődőket e táj egyedülálló hangulata fogadja. Táv: 8 km. Részletek »
Szarvasbőgés a Gerecsei Tájvédelmi Körzetben
2013.10.09.
A Gerecsei Tájvédelmi Körzet tőszomszédságában, a lakott területektől, városoktól távoli, erdős területen megkezdődik a szarvasok násza, a szarvasbőgés, ami a vadászok legszentebb időszaka. Mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget, alkonyattól kezd erősödni a bőgés, amikor már enyhül az idő. Október 12-i programunk alkalmával fültanúi lehetünk a párzás előtt álló szarvasbikák bőgésének, ami az évnek csak ebben az időszakban tapasztalható zoológiai jelenség. Részletek »
Cserszömörcés túra a Vértesben
2013.10.08.
Ősszel tűzvörösre és citromsárgára színezi a Vértest a karsztbokorerdők jellegzetes cserjefaja a cserszömörce. A Haraszt-hegyi tanösvényen vezetett túrán ezt mi is megtapasztalhatjuk. Részletek »
Csarna-völgy - ahogy mi látjuk
2013.10.08.
A Börzsöny legvadregényesebb részét járjuk be, a legmeredekebb hegyoldalakat, úttalan utakat. Királyrétről busszal megyünk a Magas-Taxig, onnan gyalog folytatjuk utunkat. Táv: 25 km, szintkülönbség 1000 m. A terület érzékenységére tekintettel a látogatók létszáma maximum 30 fő. Előzetes bejelentkezés szükséges a kiralyret@dinpig.hu e-mail címen, amelynek határideje október 11. péntek 15 óra. Részletek »
Ócsai Tájház - nyitva tartás változása
2013.10.08.
  A Tájház október 11-én, pénteken technikai okok miatt nem fogad látogatókat, a többi napon zavartalanul üzemel. Látogasson el még az ősz folyamán tájházunkba!  »
Szüreti játék a Svábhegyen
2013.10.04.
Jókai Mór, a nagy mesélő szőlősének helyén a Kadarka Kör bő száz év szünet után szeretné újraalkotni a hajdan híres Budai Vöröst, a régi Pest-Buda borát. A most bejárható tőkesorok az ország legkülönbözőbb részéről származó szőlőket kínálják, amelyek így együtt alkotják a Kadarkáink Kertjét. Részletek »
Állatok Világnapja - Kutyás bemutató
2013.10.03.
Ismerkedünk a kutyák kialakulásának történetével, a kilenc magyar kutyafajtával, látjuk őket munka közben: meggyőződhetünk fegyelmezhetőségükről, munkakedvükről, bohókás szeretetükről. Részletek »
Állatok Világnapja - A Sas-hegy különleges pókfajai
2013.10.03.
A hazánkban ismert pókfajok több mint egyharmada, mintegy 260 pókfaj él a Sas-hegyen. Elképesztő fajgazdagság! A tanösvénytúra során kis szerencsével bikapókkal és óriás keresztespókkal is találkozhatunk. Részletek »
Európai Madármegfigyelő Világnap
2013.10.03.
  Várjuk az érdeklődőket madárgyűrűzéssel, terepi madármegfigyeléssel. A program valamennyi helyszínen ingyenes.  »
Állatbemutató a Sas-hegyen
2013.09.28.
Szeptember 29-én, vasárnap ismét kisállat-bemutatóval vár kicsit és nagyot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület. Ezúttal a galambokkal, de főként a postagalambokkal ismerkedhetünk meg közelebbről. A végén galambröptetés teszi még emlékezetesebbé a programot. Részletek »
Szeptember 21. Oklevél átadás a Dömösi Zöld Forgatagon
2013.09.27.
  2013. szeptember 21-én, szombaton változatos programmal várta az érdeklődőket a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Dömösön. Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának ünnepélyes megnyitóbeszéde és Novák Lajos Dömös polgármesterének köszöntője után megkezdődött a Nemzeti parki és helyi termékek vására, majd a családi nap keretében kicsik és nagyok egyaránt találtak maguknak hangulatos és tartalmas programot. Részletek »
Duna-Ipoly Nemzeti Park Klub
2013.09.26.
Soron következő, október 1-i DINPI Klub témája: "Venezuela, a madarászok mekkája és madár-élőhelyek változatossága". Előadónk, Csonka Péterrel kalandos utazáson vehetünk részt Venezuelában, ismerkedve az ország madárélőhelyeivel és különleges madaraival. 80 kilométert hajózunk Amazónia harmadik legnagyobb esőerdővel övezett folyóján, a Caura folyón, meglessük a hatalmas ártéri erdő színpompás madárvilágát, és betekintünk a bennszülött törzsek életébe. Hallhatunk madarásztaktikákat, hogyan lehet a dzsungel sűrűjében eltűnő madarakat lencsevégre kapni.  »
Jókai kora, Jókai bora
2013.09.23.
Szeptember 28-án, szombaton várunk minden érdeklődőt egy borkóstolóval egybekötött irodalomtörténeti estre a svábhegyi Jókai-kertben.      »
Szarvasbőgés a Gerecsei Tájvédelmi Körzetben
2013.09.23.
A Gerecsei Tájvédelmi Körzet tőszomszédságában, a lakott területektől, városoktól távoli, erdős területen megkezdődik a szarvasok násza, a szarvasbőgés, ami a vadászok legszentebb időszaka. Mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget, alkonyattól kezd erősödni a bőgés, amikor már enyhül az idő. Szeptember 28-i programunk alkalmával fültanúi lehetünk a párzás előtt álló szarvasbikák bőgésének, ami az évnek csak ebben az időszakban tapasztalható zoológiai jelenség.  »
Dömösi Zöld Forgatag - Kulturális Örökség Napjai
2013.09.18.
Egész napos családi rendezvény szeptember 21-én a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik gyöngyszemén, Dömösön. Játékos természetismereti vetélkedők, szakvezetéses túrák, helyi termékek vására, előadások.  »
Őszi csillagnéző túra
2013.09.19.
  Szeptember 21-én, szombaton kutassa velünk az őszi égboltot! TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum csillagászai segítségével, egy korhűen berendezett interaktív múzeumban ismerkedhetnek meg a programon résztvevők az egykori csillagászok munkájával.  »
Őszi kikerics túra az Ipoly-völgyben
2013.09.19.
Szeptember 21-én szombaton várja Önöket dejtári és a pataki réteken egy kellemes őszi túra, ahol megismerhkedhetnek a legelők őszi növényevel.  »
A bodza és a madarak
2013.09.19.
Szeptember 21-én, szombaton igazi őszi programra hívjuk az érdeklődőket. Lassan megmutatkoznak az ősz színei, a cserjésben madarak keresik az érett bogyókat. A bodzásban is megfigyeljük, és gyűrűzzük is őket.  »
Őszi kikerics virágzás Kisorosziban
2013.09.19.
Szeptember 21-én, szombaton a Szentendrei-sziget védett természeti területén megismerkedhetünk az ártér és a nyílt homoki gyepek élővilágával. Ilyenkor nyílik az őszi kikerics is virágszőnyegbe borítva a tájat.  »
A külső budai hegyek múltja és jelene
2013.09.18.
Szeptember 21-én egy egész napos túra során megkerüljük a Nagykovácsi-medencét.       Találkozás: 9 órakor Nagykovácsiban a Polgármesteri Hivatal parkolójában. Időtartam: 5 óra Részvételi díj: felnőtt 1000 Ft, kedvezményes 650 Ft Információ: Mocsáry Dezső Vazul, 30 511-1802  »
Kulturális Örökség Napjai - Séta az Alcsúti Arborétumban
2013.09.17.
Szakvezetéses séta az Alcsúti Arborétumban, ahol évszázados faóriások, klasszicista kastély maradványai, babaház, medveház várja a látogatókat.  »
Felhívás a haragos sikló védelme érdekében
2013.09.16.
A haragos sikló (Coluber caspius) hazánk egyik legveszélyeztetettebb hüllő faja, amely Magyarországon éri el elterjedési területének északnyugati peremét. Hazánkban csak néhány, egymástól távol eső, elszigetelt élőhelyen lévő állománya ismert. Az Igazgatóságunk működési területén lévő Budai-hegységbeli élőhelyükön található állományok egyedszáma sem több néhány tucatnál. Sajnálatos módon a közelmúltban a Budai-hegységben ismert egyes élőhelyein, az adott populáció létét veszélyeztető tevékenységeket tapasztaltunk.  »
Családi nap a Jókai-kertben
2013.09.10.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár ingyenes családi napot tart szeptember 14-én Jókai Mór egykori svábhegyi birtokán, ahol megérthetjük, mi ihlette a természetszerető és ismerő írót regényei megírására.  »
Állami kitüntetés
2013.09.05.
Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozott Füri Andrásnak, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának, a Nemzeti Park hatékony és színvonalas működtetéséért, a környezeti nevelési, az ökoturisztikai és a társadalmi kapcsolatépítésért, a sokszínű védett természeti értékek megőrzése érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai és vezetői tevékenységéért.  »
Őszi pedagógus továbbképzés
2013.09.03.
60 órás akkreditált pedagógus képzésünk címe: „A környezeti nevelés megvalósítása terepi körülmények között a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság lehetőségeit felhasználva”.   »
Hétvégi túraajánló (szeptember 7-8.)
2013.09.03.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt nyárbúcsúztató programjainkon. Kenuból és kerékpárról ismerkedünk a Szentendrei-szigettel, megfigyeljük a vonuló madarakat a Dinnyési-fertőn és botanizálunk a Budai Tájvédelmi Körzetben és a Tápió-vidéken.  »
Felhívás
2013.09.02.
A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv. (Tvt.) 25. § (2) és (7) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján egyeztető tárgyalást tartunk a Fővárosi Állat- és Növénykert Természetvédelmi Terület országos jelentőségű védett természeti területté történő átminősítésének tárgyában.  »
Duna-Ipoly Nemzeti Park KLUB
2013.08.27.
A következő, szeptember 3-i klubest témája: "Természetismereti látogatóközpontok a Duna mentén". Előadó: Dr. Kézdy Pál osztályvezető.  »
Kisállat bemutató
2013.08.27.
Szeptember minden vasárnapján újra kisállatbemutatók a budai Sas-hegyen.  »
Élet a kánikulában
2013.08.21.
Augusztus 24-én és 31-én felkutatjuk a magyar gurgolyát, és a fűrészeslábú szöcske nyomába eredünk a Sas-hegy Természetvédelmi Terület szikláin és gyepeiben.  »
A fűrészeslábú szöcske nyomában
2013.08.06.
Augusztus 11-én a Nagy-Szénás tanösvényen becserkésszük Európa legnagyobb rovarát, a fűrészeslábú szöcskét.  »
Fűben-fában: gyógynövényismereti túra
2013.08.21.
Látogatóink Komsa Ildikó fitoterapeuta vezetésével ismerkedhetnek az ócsai láprétek gyógynövényeivel augusztus 25-én.   »

« Vissza     Előre »   

©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design